Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Goodyear ja Gatik pystyvät arvioimaan tarkasti tien ja renkaan kitkapotentiaalin

Goodyear ja Gatik ovat ottaneet merkittävän edistysaskeleen kohti turvallisempaa ja kestävämpää autonomista tavaraliikennettä. Ne ovat osoittaneet soveltuvuusselvityksessä, että Goodyear SightLine -teknologialla varustetut älykkäät renkaat pystyvät arvioimaan tarkasti renkaan ja tien kitkapotentiaalin ja tuottamaan reaaliaikaista tietoa Gatikin automaattiseen ajojärjestelmään (ADS).

Kuva: Goodyear

Läpimurto laajentaa renkaan ominaisuuksia tuottamalla kriittistä tietoa, jonka avulla voidaan parantaa ajoneuvon turvallisuutta ja suorituskykyä sekä parantaa tehokkuutta ja luoda lisäarvoa Gatikin asiakkaille lyhyen matkan liikenteen B2B-markkinoilla.

Goodyear ja Gatik ovat ottaneet äskettäin käyttöön tiekitkan havaitsevia ominaisuuksia Kanadassa. Ne perustuvat rengasanturien tuottaman tiedon jatkuvaan mittaamiseen. Nämä tiedot yhdistetään muihin ajoneuvotietoihin ja Goodyearin omiin pilvipohjaisiin algoritmeihin, jotta ajoneuvon suorituskyky voidaan optimoida. Goodyearin SightLine-ratkaisun tuottamien kitka-arvioiden avulla pystyttiin havaitsemaan olosuhteet, joissa pito on huono (esim. lumiset tai jäiset olosuhteet), ja siirtämään nämä tiedot Gatikin autonomisen kaluston käyttöön. Tämä parantaa Gatikin kaupallisen toiminnan turvallisuutta ja suorituskykyä Kanadan haasteellisessa talvi-ilmastossa.

Tiekitkaa koskevan tiedon avulla renkailla voidaan edistää sujuvampaa, turvallisempaa ja kestävämpää ajamista. Tämä on autonomisten ajoneuvojen kannalta kriittistä tietoa, kun suunnitellaan reittejä ja annetaan suosituksia turvallisesta ajonopeudesta, ajoneuvon kiihdytysrajoista ja ajoneuvojen välisestä etäisyydestä.

Goodyearin SightLine-teknologia mittaa renkaiden kulumista, kuormitusta, painetta ja lämpötilaa. Se arvioi renkaan ja tien välisen kitkapotentiaalin yhdistämällä tiedon reaaliaikaisista tiesäätiedoista sekä Goodyearin patentoimista kumikitkamalleista. Tämän reaaliaikaisen tiedon avulla Gatikin kalusto voi reagoida turvallisesti ja tehokkaasti haasteellisiin olosuhteisiin suunnitellussa toimintaympäristössään (Operational Domain Design, ODD). Goodyearin SightLine-teknologia tuo valtavasti tulevaisuuden mahdollisuuksia autonomiseen ajamiseen. Goodyear aikoo myös ottaa SightLine-teknologian käyttöön valikoiduissa ajoneuvoissa ja tuoda sen liikkumisen markkinoille jo tänä vuonna.

”Rengas on ajoneuvon ainoa maata koskettava osa. Edistyksellinen uusi ratkaisumme parantaa turvallisuutta ja suorituskykyä tuottamalla ajoneuvolle erittäin tärkeää tietoa”, sanoo Chris Helsel, SVP, Global Operations, Chief Technology Officer, Goodyear. ”Tämä on jälleen uusi askel renkaiden kehityksessä. Perinteisten tehtäviensä lisäksi rengas on nyt myös tietokeskus.”

”Gatik on sitoutunut tuottamaan asiakkailleen ratkaisun, joka parantaa entisestään toimialan vaatimustasoa turvallisuudessa, tehokkuudessa ja suorituskyvyssä”, sanoo Arjun Narang, Chief Technology Officer, Co-Founder, Gatik. ”Goodyearin uraauurtavan SightLine-teknologian avulla voimme toteuttaa näitä periaatteita toiminnassamme ja varmistaa, että luomme lisäarvoa ja parannamme turvallisuutta tavaroiden kuljetuksessa satamista varastoihin ja jakelukeskuksiin.”

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi