Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Voin sähköpotkulaudat palaavat pian kaduille – muista liikenteessä nämä väistämissäännöt

Mikromobiiliyritys Voi Technology palauttaa sähköpotkulautansa talvitauolta jälleen toimintaan maalis-huhtikuussa. Potkulaudat olivat pois käytöstä runsaan lumen ja jäisten pyöräteiden vuoksi. Voi tuo esimerkiksi Helsinkiin uuden, entistäkin turvallisemman sähköpotkulautamallin. Yritys haluaa kuitenkin muistuttaa käyttäjiä potkulautoja koskevista liikennesäännöistä, jotka monelta unohtuvat.

Sähköpotkulaudoilla on tehty Suomessa jo miljoonia matkoja ja varsin uutena liikennemuotona niiden turvallisuus on puhuttanut paljon.

– Me Voilla toivomme, että niin sähköpotkulautojen käyttäjät kuin muutkin liikenteessä kulkevat tuntevat olonsa turvalliseksi ja varmoiksi. Siksi kannustammekin käyttäjiä kertaamaan sähköpotkulautailijoita koskevat liikennesäännöt, Voin Suomen maajohtaja Reetta Alastalo kertoo. 

Sähköpotkulaudat luokitellaan liikenteessä kevyiksi sähköajoneuvoiksi, ja niiden käyttäjiä koskevat samat säännöt kuin pyöräilijöitä. Näin ollen esimerkiksi jalkakäytävällä ajaminen potkulaudalla on ehdottomasti kielletty. 

– Pelkästään liikennesääntöjen kertaaminen voi ehkäistä liikenteessä tapahtuvia vaaratilanteita, Alastalo korostaa. 

Muista nämä väistämisvelvoitteet

Maantietä ylittäessä on hyvä muistaa aikainen ennakointi. Käyttäjän on ennen tien ylittämistä varmistettava, kenellä on väistämisvelvoite. Suojatie ei anna sähköpotkulautailijalle etuajo-oikeutta, vaan hänen on väistettävä autoilijoita ja muuta liikennettä, jos näillä ei ole kolmiota tai stop-merkkiä. Kuitenkin kyseisessä tilanteessa kääntyvällä ajoneuvolla on väistämisvelvoite risteävää tietä kohden. 

Tilanne muuttuu kuitenkin silloin, jos potkulautailija taluttaa laudan suojatien yli. Tällöin hänet rinnastetaan jalankulkijaan ja ajoneuvolla on väistämisvelvollisuus. Voi Technology kehottaakin käyttäjiä taluttamaan sähköpotkulaudan aina risteyksen tai suojatien yli. 

– Tämä selventää tilannetta ja parantaa sekä sähköpotkulautailijan että autoilijan turvallisuutta, Alastalo huomauttaa. 

Pyörätien jatkeella eli pyörätien ja ajoradan risteyksessä ajavalta lautailijalta vaaditaan erityistä valppautta. Jos väistämisvelvollisuutta ei ole erikseen merkitty autoilijalle, on sähköpotkulautailija väistämisvelvollinen. Ajoneuvon väistämisvelvollisuudesta kertovia merkkejä ovat väistämisvelvollisuus risteyksessä (kärkikolmio) ja pakollinen pysäyttäminen (STOP-merkki) sekä uusi merkki: väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. 

– Kun pyörätien jatke on rakenteellisesti korotettu, väistämisvelvollisuus on autolla myös sähköpotkulautaijoiden kohdalla. Tämä saattaa olla monelle autoilijalle yllätys, Alastalo muistuttaa.

Ajoneuvolla on väistämisvelvoite myös kääntyessään risteävälle tielle tai poistuessaan liikenneympyrästä.

Voi tuo uuden mallin Helsinkiin

Olennainen osa liikenneturvallisuutta on muiden liikenteen käyttäjien huomioiminen ja omista aikeistaan kertominen. Maantiellä ajaessa tulee ryhmittyä ajoissa ja aikomuksesta kääntyä on hyvä kertoa suuntamerkein. 

– Voin Voiager 4 -sähköpotkulautamallissa ja aivan uudessa Voiager 5:ssä on suuntavilkku, ja toivomme, että käyttäjät hyödyntävät tätä turvallisuusominaisuutta mahdollisimman paljon, Alastalo sanoo.

Voaiger 5:ssä on lisäksi aiempaa suurempi etupyörä ja renkaan urasyvyyttä on lisätty turvallisuuden parantamiseksi.  Aiempaa suurempi iskunvaimennus takaa tasaisen ajon myös epätasaisilla pinnoilla. Lisäksi tien ja sähköpotkulaudan välistä korkeutta on lisätty, minkä ansiosta lauta kulkee tasaisemmin myös kuoppien yli. Lisäksi uuden mallin jarruja on entisestään tehostettu. Uusi malli tulee aluksi Helsinkiin.

Käyttäjä voi kerrata liikennesääntöjä esimerkiksi Voin liikennekoulun kautta osoitteessa: https://ridelikevoila.com/, jonka suorittamisesta palkitaan Voin krediteillä.

Muistilista liikenteeseen

  1. Kertaa liikennesäännöt – sähköpotkulaudalla samat säännöt kuin pyörällä.
  2. Muista aikainen ennakointi ja valppaus. 
  3. Taluta mieluiten sähköpotkulauta risteyksen yli. 
  4. Muista kypärä ja heijastimet vaatteissa.
  5. Ennen kuin lähdet ajoon, tarkista keliolosuhteet ja sähköpotkulaudan jarrut. Liukkailla keleillä vähennä vauhtia.
  6. Kun lopetat matkan, pysäköi sähköpotkulauta kadun reunaan tai polkupyörätelineiden viereen.
  7. Muista, että sähköpotkulautailu päihteiden alaisena on kielletty ja sitoudut noudattamaan päihteettömyyttä käyttöehdoissa.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi