Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uusi Bentley Continental GT Mulliner tarjoaa fysiikan rajoja koettelevaa suorituskykä sekä ylellisyyttä

Bentleyn uudistetun mallivalikoiman kruunaa Continental GT Mullinerin uusi, äärimmäinen versio, joka sijoittuu Continental-perheen ja kaksiovisten grand tourerien huipulle. GT Mulliner W12:sta tulee tehokkain, nopein, dynaamisin ja ylellisin Continental GT:n versio. Ominaisuudet perustuvat GT Speedin kanssa jaetun W12-moottorin ja edistyneen alustan parannuksiin.

Uusi GT Mulliner W12 hyödyntää kaikkien maailmojen parhaat puolet luodakseen äärimmäisen Continental GT:n, jossa yhdistyvät Speedin suorituskyky ja dynaamisuus, äskettäin julkistetun Azuren mukavuus sekä Mullinerin käsityötaidon taianomainen kosketus ja taiteellinen lopputulos. Käsin Bentleyn hiilineutraalilla tehtaalla Crewessä valmistettu W12 TFSI -moottori tuottaa 650 hevosvoimaa, jolla päästään 335 km/h huippunopeuteen ja 3,6 sekunnin kiihtyvyyteen 0-100 km/h. Elektroninen nelipyöräohjaus vahvistaa Continental GT Mulliner W12:n dynaamista luonnetta kaikissa ajotiloissa. Mullinerin ainutlaatuisessa 22-tuumaisessa vanteessa on itsetasautuvat logot, jotka varmistavat, että Bentley ’B’ pysyy koko ajan suorassa.

Continental GT Mulliner W12:n matkustamoa leimaa ylellisyys. Saatavana on valinnanvaraa ja räätälöintimahdollisuuksia, joita vain Mulliner voi tarjota. Auton sisustuksen väripaletti on ainutlaatuinen, kun kaksi erilaista nahkaa yhdistyvät kolmanteen, koko sisustuksessa toistuvaan väriin. Mulliner on valinnut Bentleyn laajasta vuota- ja lankapaletista kahdeksan erilaista valmista kolmen värin yhdistelmää, joilla luodaan erottuva, mutta tyylikäs kontrasti koko matkustamoon. Lisää yksilöllisiä vaihtoehtoja tuo 88 Piano-puuviilun valikoima. Istuinten, ovien verhoilujen ja takaosan paneelien ”Diamond in Diamond” -tikkaus koostuu lähes 400 000 ompeleesta, joista jokaisessa on täsmälleen 712 yksittäistä ommelta. Luonnollisesti saatavina on valikoima erivärisiä lankoja.

Myös auton ulkopuolella ylelliset piirteet erottavat Continental GT Mullinerin muusta Bentley-perheestä. Edessä tunnusomaisen Mulliner-tyylin määrittelee uusi ”Double Diamond” -matriisisäleikkö, jota täydentävät samaa hopea-mustaa muotoilua toistavat, Mulliner-logolla varustetut etulokasuojan tuuletusaukot. Kaikissa näissä värivaihtoehtona on kirkas kromi tai Mulliner Blackline Specificationin moderni kiiltävä musta. Kun autoa lähestytään ja ovet avataan, paljastuvat seuraavat Mulliner-hienoudet: sivupeilien satiinihopea tai musta väri, Mulliner-tervetulovalot sekä valaistut kynnykset Mulliner-tekstillä.

Bentleyn GT-perhe on nyt laajentunut kattamaan useita eri ominaisuuksia painottavaa versiota, mikä helpottaa asiakkaiden valintoja. Azure-sarjassa etusijalla on hyvinvointi ja mukavuus, kun taas ajonautintoon keskittyvät asiakkaat voivat valita uuden V8-moottorilla varustetun GT S:n. Kuljettajan vie vielä pidemmälle W12-moottorilla varustettu Speed, jonka suorituskyky on poikkeuksellinen ja ominaisuudet sopivat erinomaisesti grand touring -autojen perimmäiseen tarkoitukseen, eli pitkiin matkoihin mukavasti ja nopeasti. Kaikkien näiden yläpuolelle asettuu vielä Mulliner-versio. 

Fysiikan rajoja koettelevaa suorityskykyä

Continental GT Mulliner W12 on varustettu Bentleyn kuuluisan 6,0 litran W12 TSI -moottorin päivitetyllä versiolla, joka tuottaa 650 hv tehon – siis 24 hevosvoimaa eli neljä prosenttia enemmän kuin tavallisessa W12-moottorissa – samalla kun vääntömomentti on edelleen poikkeuksellisen 900 Nm.

Poikkeuksellisen käsiteltävyyden ansiosta huippunopeus on 335 km/h ja sadan kilometrin tuntinopeus saavutetaan 3,6 sekunnissa. Neljän alustateknologian yhdistelmän ansiosta Mulliner-version ketteryys, suorituskyky ja ajokokemus yltävät aivan uudelle tasolle.

Auton tasapainoisuuden kannalta avainasemassa ovat Bentley Dynamic Ride -järjestelmä, kolmikammioinen aktiivinen ilmajousitus sekä mukautuva iskunvaimennus. Lisävarusteena saatavat aivan uudet hiilikeraamiset jarrut, säädettävä elektroninen ajonvakautusjärjestelmä, nelipyöräohjaus ja elektroninen tasauspyörästön lukko lisäävät ketteryyttä ja suorituskykyä entisestään.

Uudet järjestelmät tuottavat yhdessä Bentleyn filosofian mukaisen lopputuleman: ajoneuvon tulee tuntua edistykselliseltä ja turvalliselta, mutta silti dynaamiselta. Tämän saavuttamiseksi BENTLEY- ja COMFORT-ajotiloissa voimanjako etu- ja takapyörien välillä on mahdollisimman tasapainoinen, kun taas SPORT-ajotilassa voimanjako painottaa kaikissa ajotilanteissa takavetoa.

Parhaat palat kaikista vaihtoehdoista

Matkustitpa sitten mantereiden halki tai vuoristojen yli, Bentleyn kolmikammioinen aktiivinen ilmajousitus, mukautuva iskunvaimennus ja Bentley Dynamic Ride tarjoavat yllin kyllin hallittavuutta ja mukavuutta. Aktiivinen 48 voltin aktiivinen kallistuksen vakautusjärjestelmä otettiin alun perin käyttöön Bentaygassa ja kolmannen sukupolven Continental GT:ssä. Nyt sitä on viritetty entistäkin paremmaksi, kun järjestelmästä on sen käyttöönoton jälkeen saatu lisää kokemusta.

Innovatiivisessa järjestelmässä jokaiseen kallistuksenvakaajaan on sijoitettu tehokkaat sähkömoottorit, jotka vähentävät korin kallistelua ja pyrkivät pitämään auton vakaana kaikissa olosuhteissa. Moottorit voivat tuottaa 0,3 sekunnissa 1 300 Nm:n väännön kaarrevoimien vastustamiseksi.

Dynaamiset kyvykkyydet

Elektroninen nelipyöräohjaus parantaa Continental GT Mulliner W12:n dynamiikkaa valitusta ajotilasta riippumatta. Tämän huomaa selvimmin SPORT-tilassa, kun ohjaus yhdistetään Bentley Dynamic Ride -toimintoon ja elektroniseen tasauspyörästön lukkoon. Tämä takaa muista Bentleyn malleista poikkeavan ketteryyden, jonka saavuttamiseksi takapyöriä voidaan kääntää jopa neljä astetta.

Pienillä ja keskisuurilla nopeuksilla GT Mullinerin takapyöriä käännetään etupyöriin verrattuna vastakkaiseen suuntaan, mikä helpottaa nopeita suunnanmuutoksia ja lisää huomattavasti ketteryyden tunnetta. Ohjaus tuntuu terävämmältä ja välitykseltään nopeammalta, ja oikeasuhtainen ohjaustuntuman lisääntyminen lisää kuljettajan luottamusta. Suurilla nopeuksilla takapyörät ohjautuvat samaan suuntaan kuin etupyörät vakauden parantamiseksi.

eLSD mahdollistaa aidosti aktiivisen vääntömomentin ohjaamisen taka-akselilla, jota sitten hienosäädetään jarrujärjestelmien avulla. Yhdessä nämä tekniikat merkitsevät sujuvampia saapumisia mutkiin ja poikkeuksellista pitoa kaarroksista kiihdytettäessä. Aktiivinen kuljettaja voi silti hallita luistoja ja tasapainottaa autoa kaasun käytöllä.

Verratonta luksusta ja yksityiskohtien huomiointia

Continental GT Mullinerin matkustamo on ennen muuta ylellinen, ja Mulliner tarjoaa ylenmääräisesti mahdollisuuksia valinnanvaraan ja räätälöintiin. Autoon on tarjolla ainutlaatuinen väripaletti, kun uusi kahden erilaisen nahkapinnan yhdistelmä liitetään vielä kolmanteen, koko sisustuksessa toistuvaan väriin.

Mulliner on valinnut tarjolle kahdeksan valmista kolmen värin yhdistelmää, jotka luovat erottuvan, mutta tyylikkään kontrastin koko matkustamoon. Asiakas voi tietysti valita myös aivan oman värisarjansa tai määrittää ohjaamon värit ja materiaalit koko Bentleyn värillisten vuotien, viilujen ja ommelten valikoimasta.

Mulliner Driving Specification on vakiovaruste. Se tuo ”Diamond in Diamond” -tikkauksen istuimiin, ovien verhoiluihin ja auton takaosan paneeleihin. Timanttidesign toistuu sekä kontrasti- että korostusompeleissa. Koko matkustamossa on lähes 400 000 ommelta, ja timanttitikkauksen jokaisessa vinoneliössä on täsmälleen 712 yksittäistä ommelta, joista jokainen on kohdistettu osoittamaan tarkasti sen muodostaman vinoneliön keskelle. Kirjontaprosessin kehittäminen kuvioiden toteuttamiseksi kesti 18 kuukautta.

Istuimet on viimeistelty brodeeratuilla Mulliner-logoilla. Lattiamatot on reunustettu sisustuksen väriteemaan sovitetuilla mikrotereillä. Sisäkatossa tai lasikaton suojassa käytetään samanlaista vuotaa kuin istuinten selkänojissa. 

Keskikonsolissa on ainutlaatuinen timanttijyrsitty tekninen viimeistely, jonka täydellistä fasettikuviota reunustavat Grand Black -pähkinäpuuviilut sekä kromireunukset. Konsolin keskellä on ainutlaatuinen Breitling-kello, matkustajan puolella kojelaudan viimeistelyyn kuuluvat auton siluetti ja Mulliner-logo. Viilupinta jatkuu ovien takaosiin saakka, jossa sen viimeistelee hillitty Bentley ’B’ -aihelma.

Kun siirrytään kuljettajan paikalle, Breitling-kellon harjattu metalliviimeistely siirtyy fyysisestä maailmasta myös digitaaliseen. LED-mittariston huolellisen skeumorfisen muotoilun ja digitaalisten tekstuurien ansiosta virtuaalimittareiden pinta näyttää oikealta metallilta.

Sekä coupéna että avoautoversiona saatava Continental GT Mulliner W12 on todella äärimmäinen yhdistelmä ammattitaitoa ja suorituskykyä. Auto on huippuluokan esimerkki Bentleyn osaamisesta maailman parhaiden grand tour -ajoneuvojen tekemisestä. Mulliner-mallien ylellisyyttä ja V8-moottorin luonnetta arvostaville on edelleen saatavilla myös Continental GT Mulliner V8.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi