Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Seinäjokelaisyrityksen kehittämällä laitteella käytät kodinkoneita automaattisesti halvimmalla pörssisähköllä

Seinäjoella toimiva yritys, Xedi on tuomassa markkinoille kaupalliseen myyntiin laitteen, joka mahdollistaa kuluttajille helpon tavan optimoida pörssisähkön käyttö edullisimpiin ajankohtiin.

3D-mallinnus Xedin kehittämästä laitteesta

– Xedin tuotekehitys tiimin työn tuloksena syntyi laite ja sen ohjaamiseen tarkoitettu sovellus, jonka avulla kodin laitteet käynnistyvät silloin kun energian hinta on optimaalisella tasolla, kertoo Xedin elektroniikan suunnittelija Juha Mäki. Idea laitteen suunnitteluun kaupalliseen myyntiin syntyi energian hintojen lähdettyä nousuun.

– Aikaisemmin pörssisähkön hinta on ollut niin alhainen, ettei tällaiselle mittarille ole ollut tarvetta. Nyt kuluttajat etsivät parhaita keinoja säästää sähkölaskuissa. Saman aikaisesti myös pyritään vähentämään sähkönkulutusta kulutuspiikkien aikana.

Xedin elektroniikan suunnittelija Juha Mäki

Yhdistää kaksi kodin sähkölaitetta seurantaan

– Esimerkiksi lämminvesivaraajan ja lattialämmityksen. Kehittämämme järjestelmä käynnistää laitteet, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan, Mäki kertoo.
Laite hakee ajantasaiset pörssisähkön hinnat pilvipalvelusta, jonne ne ladataan kerran vuorokaudessa.

Kuluttaja ohjaa laitteistoa helppokäyttöisen puhelinsovelluksen avulla. Sovelluksella määritetään haluttu pörssisähkön hintataso, millä energiaa halutaan ostaa. Laitetta voi käyttää myös manuaalisesti. Tällöin se toimii ajastimen tapaan. Hintaohjaus on myös mahdollista ohittaa.

– Sovelluksen avulla voi myös tarkastaa, ovatko laitteet päällä, Mäki kertoo.

Tiimityön tulos

Laiteen toimintaperiaatteet on kehitetty tiimityönä ja valmistus on tuotantoasteella. Markkinoille se on tulossa ensi vuoden alkupuolella. Loppuvuodesta alkaa käyttö pilottikohteissa. Myyntihinta tuotteella on hieman alle 300 euroa.

– Ennakkotilauksia ja -kyselyitä otamme mielellämme vastaan yksityisiltä ihmisiltä tai sähköalan toimijoilta. Laite tarvitsee asentamiseen sähköalan ammattilaisen, Mäki kertoo.
Yrityksen tuotekehitystiimi on laskenut, että laite maksaa itsensä investointina äkkiä takaisin.

– Riippuen kulutuksesta ja lämmitysmuodosta tietenkin, mutta muutamankin euron päiväsäästöllä takaisinmaksu tapahtuu melko lyhyellä aikajänteellä.

Ohjaus helposti sovelluksella

Laitetta ohjataan ja seurataan puhelimeen ladattavan käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymän saa käyttöönsä muutaman euron arvoista kiinteää kuukausimaksua vastaan. Sovellus on saatavilla sekä Androidiin että iOS -puhelimiin.

– Kuukausimaksu perustuu muun muassa siihen, että pilvipalveluista, jotka välittävät pörssisähkön hintatietoja vaatii maksullisen lisenssin. Myös käyttöliittymän ylläpito on itsessään investointi yritykselle, Mäki kertoo.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi