Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Neste MY Uusiutuvaa Lentopolttoainetta toimitetaan ensimmäistä kertaa Air New Zealandille Uuteen-Seelantiin

Air New Zealand on askeleen lähempänä tavoitettaan saavuttaa Flight NZ0 -sitoumuksensa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Air New Zealand vastaanottaa ensi viikolla ensimmäisen Neste MY Uusiutuva LentopolttoaineTM -tuotteen toimituksen Uuteen-Seelantiin. Uusiutuvaa lentopolttoainetta toimitetaan Uuteen-Seelantiin yhdessä Z Energyn kanssa.

Kuva: Air New Zealand

Toimitettava 1,2 miljoonan litran määrä uusiutuvaa lentopolttoainetta vastaa noin 400 Auckland–Wellington-menopaluulennon polttoainemäärää. Puhtaassa muodossa käytettynä Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine voi elinkaarensa aikana vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 %* fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Ensimmäisen toimituksen myötä uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketju Uudessa-Seelannissa testataan ja otetaan käyttöön. Uusiutuva lentopolttoaine on niin sanottu drop-in-polttoaine, ja se toimitetaan Uuden-Seelannin polttoainejärjestelmään Marsden Pointin satamassa. Sieltä lentopolttoaine siirtyy Aucklandin lentoasemalle ja edelleen Air New Zealandin käyttöön tavallisen lentopolttoaineen toimitusketjussa.

Air New Zealandin toimitusjohtaja Greg Foranin mukaan lentoyhtiö on sitoutunut aloittamaan uusiutuvan lentopolttoaineen käytön koneissaan, ja Nesteen polttoainetoimituksen myötä säännöllinen maahantuonti käynnistyy. ”Tämä on meille merkittävä saavutus. Kun julkistimme Flight NZ0 -ohjelmamme aiemmin tänä vuonna, sitouduimme etsimään vastuullisemman tavan olla yhteydessä maailmaan. Air New Zealand nykyaikaisine koneineen on jo nyt maailman polttoainetehokkaimpia lentoyhtiöitä, mutta matkustamisen tulevaisuus tulee perustumaan vähäpäästöiseen lentoliikenteeseen.” 

”Vaikka aloitamme pienestä, tämä auttaa meitä varmistamaan, että toimitusketju pystyy vastaamaan kysyntään. Uusiutuvan lentopolttoaineen osuus kaikista maailman polttoaineista on tällä hetkellä vain alle 1 prosentti ja se maksaa noin 3–5 kertaa enemmän kuin fossiilinen lentopolttoaine. Niinpä sen hankintaan liittyy haasteita, mutta teemme parhaamme niiden ratkaisemiseksi. Uskomme, että vuoteen 2030 mennessä 10 prosenttia koneistamme käyttää uusiutuvaa lentopolttoainetta.”

”Neste on täysin sitoutunut tukemaan ilmailualan päästöjen vähentämistä. Olemme olleet eturintamassa vauhdittamassa uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa ja käyttöä, ja yhä useammat lentoyhtiöt ympäri maailman käyttävät Neste MY Uusiutuvaa Lentopolttoainetta. Olen iloinen, että uusiutuvaa lentopolttoainettamme toimitetaan nyt myös Air New Zealandille yhteistyössä Z Energyn kanssa. Olemme ylpeitä, että voimme tukea Air New Zealandia ja Uuden-Seelannin hallitusta saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja siten toimimaan hienona esimerkkinä myös muille. Singaporen jalostamomme laajennusprojektin ja Rotterdamin jalostamollamme käynnissä olevan muutostyön valmistuttua saavutamme jopa 1,5 miljoonan tonnin vuosittaisen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetin vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä kapasiteetilla voimme tukea ilmailualaa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella että maailmanlaajuisesti”, sanoo Sami Jauhiainen, Vice President APAC, Renewable Aviation, Neste.

Toimituskumppani Z Energyn toimitusjohtaja Mike Bennetts kertoo, että Z investoi jo vähäpäästöisiin tulovirtoihin, jotka ovat parempia sekä asiakkaille että ympäristölle. ”Uusiutuvasta lentopolttoaineesta tulee Uudessa-Seelannissa normi, ja tuemme sitä. Se on keskeinen osa Z:n suunnitelmaa, jolla tuemme asiakkaitamme heidän matkallaan kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta. Olemme tyytyväisiä, että voimme yhteistyössä Air New Zealandin ja Nesteen kanssa toimittaa uusiutuvaa lentopolttoainetta Uuteen-Seelantiin. Muidenkin yhteistyömahdollisuuksien tunnistaminen on olennaisen tärkeää, jotta voimme vähentää päästöjä sellaisessa mittakaavassa ja tahdissa, jota ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii.”

Uusiutuva lentopolttoaine on yhtä suorituskykyinen kuin tavanomainen lentopolttoaine, mutta sen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine valmistetaan 100-prosenttisesti vastuullisesti tuotetuista uusiutuvista jätteistä ja tähteistä, kuten käytetystä paistorasvasta ja eläinrasvajätteestä. Uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan fossiiliseen lentopolttoaineeseen, ja se toimii saumattomasti jo käytössä olevien polttoaineiden jakelujärjestelmien ja lentokoneiden moottoreiden kanssa. Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine on tämän päivän ratkaisu, joka on kaupallisesti saatavilla ja käytössä maailmanlaajuisesti.

*) Laskettu vakiintuneilla elinkaariarvioinnin menetelmillä (esim. CORSIA).

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi