Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Laivamatkailun elpyminen on jälleen avannut portit meriuralle – eläkeläisiäkin innostunut palaamaan töihin

Laivat ovat jälleen täynnä matkustajia, ja Viking Line rekrytoi paljon uusia työntekijöitä. Nyt merimieselämää voi testata vaikkapa keikkatyön tai sijaisuuksien muodossa – merityö ja sen lukuisat edut ovat vieneet monet mukanaan niin, että eläkkeeltäkin on laivoille töihin tulijoita.

Uutisissa raportoidaan tällä hetkellä lähes päivittäin, kuinka työvoiman saatavuus hankaloittaa globaalisti matkailualan elpymistä pandemia-ajasta. Myös Viking Linen matkustajamäärät ovat palanneet nopeasti pandemiaa edeltäneen ajan tasolle. Lomautettua henkilöstöä alettiin kutsua takaisin töihin helmikuun alussa. Kaikki lomautukset purettiin huhtikuun aikana. Kysyntä on mahdollistanut myös uusien rekrytointien käynnistämisen pitkän tauon jälkeen sekä Turun- että Helsingin-linjan laivoille.

”Työtä on nyt tarjolla etenkin tekijöille, joilla on palvelualan kokemusta. Jos merimieselämä ei ennestään ole tuttua, siihen voi tutustua keikkatyön tai lyhyiden sijaisuuksien muodossa. Merityö tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja, ja laivoillamme työskenteleekin erilaisissa elämäntilanteissa olevia, eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Perinteisesti meillä viihdytään jopa vuosikymmeniä, ja hyvä työilmapiiri ja positiivinen tekemisen meininki ovat houkutelleet jopa eläkeläisiämme palaamaan keikkatöihin nyt, kun työtä taas on”, Viking Linen merihenkilöstöpäällikkö Lena Marcus kertoo.

Yksi heistä on vuonna 2020 Viking Gracen intendentin tehtävistä eläkkeelle jäänyt Lena Blankenstein-Holmström. Hän aloitti kesäkuussa 2022 tuuraajana Viking Gloryn kokousosaston kahvilassa.

”Minut otettiin hyvin vastaan, ja pääsin heti osaksi tiimiä. Keikkatyötä tekevänä saan nauttia merityön parhaista puolista ja valita itse, milloin teen töitä”, Lena Blankenstein-Holmström kertoo.

Hänen merimiesuransa alkoi 1980 Viking Sallylla hyttisiivoojana. Sen jälkeen hän ehti työskennellä seitsemällä Viking Linen aluksella muun muassa tax-free-myyjänä, pääkassana sekä siivous- ja hotellipäällikkönä.

”Rakastan merta, asiakaspalvelutyötä ja laivan monimuotoista työyhteisöä. Tässä työssä annan itsestäni sata prosenttia ja saan ainakin saman verran takaisin. Viking Linen laivoilla on ainutlaatuisen hyvä henki: työntekijät ovat lojaaleja paitsi toisiaan myös työnantajaa kohtaan. Varustamo onkin pitänyt meistä aina hyvää huolta, myös vaikeina aikoina.”

Monille merityön parhaita etuja on niin sanottu 1:1-periaate: työjakson jälkeen on oikeus samanmittaiseen, palkalliseen vapaaseen. Kaukana satamista asuvat voivat tehdä kymmenenkin päivän työjaksoja. Viking Linen laivahenkilökunta tulee töihin ympäri Suomea, ja varustamo maksaa työmatkat kotipaikkakunnalta laivalle.

”Perheelliset työntekijämme nauttivat siitä, että vapaa-ajalla heillä on mahdollisuus olla aidosti läsnä lasten arjessa. Matkailusta pitävät arvostavat puolestaan sitä, että vapailla ehtii pidempään reissuun myös muulloin kuin lomien aikana”, Lena Marcus kertoo. 

Viking Line on Suomen suurin meriliikenteen työnantaja. Yhteensä varustamon palveluksessa työskentelee 1300 vakituista merityöntekijää. Muutaman kuukauden kesätyösopimuksella työskentelee 350 ihmistä. Heistä osa on sesongin ulkopuolellakin työskenteleviä keikkatyöläisiä, joita palkkalistoilla on yhteensä noin 450.

”Merellä palvelutyön palkkaus on kilpailukykyinen vastaavaan, maissa tehtävään työhön verrattuna. Merityötä myös verotetaan kevyemmin. Rahassa mitattavien etujen lisäksi merityössä on mielestäni hienoa se, että työ ei valu vapaa-ajalle, kuten niin usein maissa tapahtuu. Työn ja vapaan raja on selkeä: merellä ei tarvitse olla sähköpostin ulottuvilla työvuoron päätyttyä”, Lena Marcus sanoo.

Tiesitkö tämän merityöstä?

  • kilpailukykyinen palkka
  • pitkät palkalliset vapaat
  • ateriaetu: messissä ruokaa tarjolla ympäri vuorokauden
  • työmatkat kotipaikkakunnalta laivalle korvataan
  • sairauden sattuessa palkkaa maksetaan kahdelta kuukaudelta
  • alennetut henkilökuntahinnat Merimyymälöissä
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi