Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Vaasan ja Uumajan välillä liikennöi maailman ympäristöystävällisin autolautta

Merenkurkussa, Vaasan ja Uumajan välillä aloitti elokuussa liikennöinnin Wasalinen autolautta Aurora Botnia. Se on tällä hetkellä maailman ympäristöystävällisin matkustaja-alus.

Wasalinen autolautta Aurora Botnia.
Kuva: Christoffer Björklund

Laiva onkin otettu innostuneesti vastaan ja matkustajamäärissä päästiin heti pandemiaa edeltävälle tasolle. Rahtia kuljetettiin syyskussa enemmän kuin yhtiössä koskaan aiemmin.

Rauman telakalla rakennettu Aurora Botnia on suunniteltu erityisesti Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen hyödyntäen aiempia saatuja kokemuksia reitin laivoista. Tuloksena on viihtyisä ja tehokas alus, joka jo nyt täyttää vuodelle 2030 asetetut kansainväliset päästötavoitteet. 

Laiva käyttää polttoaineena LNG:tä tai biokaasua. Satamissa käyttövoima otetaan tuulivoimasähköllä ladatuista akuista. Kun matkustajamäärät talvella pienenevät, voidaan osia ravintoloista sulkea, jolloin viihtyvyys lisääntyy ja tilojen lämmitys- sekä valaistusenergiaa tarvitaan vähemmän. 

– Kun pääsemme käyttämään biokaasua, putoavat CO2 -päästömme lähes nollaan. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon kaikessa, myös sisustuksessa ja esimerkiksi hyttien matot on kudottu vanhoista kalaverkoista. Pöytälevyt ovat uudelleen puristettua materiaalia ja ne voidaan kierrättää edelleen, kertoo Wasalinen toimtusjohtaja Peter Ståhlberg.

Vuoroväli tihentyi

Laivan uusi teknologia on mahdollistanut huomattavan vuoromäärien lisäyksen. Aiemmin viikossa ajettiin 65 matkaa, nyt 95. Tällä on suuri merkitys sekä matkustajille että erityisesti rahtiliikenteelle. Kun lisäksi laivassa on erikoiskorkea, 4,9 metrin rahtitila ja vahvistetut kannet, pystyy se kuljettamaan kaikkia maanteillä liikkuvia rekkoja.

Uudella laivalla on myös mahdollisuus kuljettaa vaarallisia aineita avonaisella peräkannella. 

Syöttöliikenne kasvussa

Ståhlbergilla on suuria odotuksia nyt vasta alussa olevan multimodaaliliikenteen kasvusta. 

– Reittimme toimii syöttöliikenteenä Nurminen Logisticsin Aasian liikenteelle. Euroopasta Uumajan kautta kulkeva rahti on Aasiassa 3–3,5 viikossa. Meriteitse matka kestää noin viisi viikkoa. Uskomme tämän liiketeen kasvavan, arvioi Ståhlberg.

Matkustajien sekä konferenssivieraiden viihtyvyyteen on panostettu paljon

Matkustajaliikenteellä iso merkitys

Matkustajaliikenne on Wasalinelle tärkeää ja tämän vuoksi yksittäisten matkustajien sekä konferenssivieraiden viihtyvyyteen on panostettu paljon.

– Käytämme ravintoloissamme ensiluokkaisia, läheltä tulevia raaka-aineita, joten kolmen ja puolen tunnin matkalla ehtii nauttia gourmet-antimistamme. Erityisen suosittuja ovat työpäivän mittaiset konferenssimatkat, jotka nykyinen aikataulumme mahdollistaa, kertoo Ståhlberg.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

www.wasaline.com

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi