Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Rovaniemen lentokentällä poikkeusjärjestelyjä – avit määräsivät terveystarkastukset Suomeen saapuville

Lauantaista alkaen aluehallintovirastojen määräyksellä tietyistä maista Suomeen saapuville matkailijoille on suoritettava terveystarkastus, jos heillä ei ole korkeintaan 48 tunnin sisällä saatua negatiivista koronatestitulosta. Tämä aiheuttaa tiistaihin asti poikkeusjärjestelyjä lentokentällä.

Aluehallintovirastot määräsivät perjantaina 17.12.2021  sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjauksen perusteella pakolliset terveystarkastukset Suomen rajoille kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu koronaviruksen omikron-muunnoksen leviämistä. Näitä maita ovat muun muassa Iso-Britannia, Norja, Tanska ja useat eteläisen Afrikan maat. Mikäli matkustajalla on negatiivinen testitulos korkeintaan 48 tuntia ennen maahansaapumista otetusta koronatestistä, terveystarkastusta eli käytännössä koronatestausta ei tarvitse suorittaa. 

Avien määräys astui voimaan lauantaista 18.12. alkaen. Käytännön tasolla kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan. Aluehallintoviraston tiedote: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928161 

Määräys aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Rovaniemen lentokentällä, jossa kyseisistä maista saapuvilta tarkistetaan negatiivinen koronatestitulos. Mikäli matkustajalla ei ole esittää negatiivista testitulosta, hänet ohjataan käymään koronatestissä 24 tunnin sisällä tätä tarkoitusta varten avatussa testauspisteessä Rovaniemen keskuskentän tiloissa. Myös muualle Lappiin matkaa jatkavat matkailijat voivat käydä matkanjärjestäjän opastuksella Rovaniemen testauspisteessä ennen siirtymistä varsinaiseen matkakohteeseen.  Mahdollisen positiivisen testituloksen aiheuttama eristys järjestetään matkakohteessa. 

Testitulosten tarkistaminen ja yhteystietojen kirjaaminen hidastavat jonkin verran Rovaniemelle tulevien matkustajien kulkemista lentokentällä, jonne erityisesti sunnuntaina saapuu suuria määriä ulkomaisia matkailijoita. Koronatestitulokset tarkistetaan heti maahantuloasiakirjojen tarkastuksen jälkeen. Tämän jälkeen matkustajat pääsevät hakemaan matkatavaroitaan ja siirtymään majoituspaikkaansa. 

Järjestelyt lentokentällä ovat väliaikaiset, sillä maahantulon kriteerit muuttuvat alkuviikosta. Tiistaista 21.12.2021 alkaen maahanpääsemisen ehtona EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta matkustajilta vaaditaan rokotustodistuksen lisäksi alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. Ilman sitä eivät EU:n ja Schengen alueen ulkopuolelta tulevat matkailijat pääse lainkaan Suomeen. Matkanjärjestäjiä on tiedotettu tästä ennakkoon. Lisätietoja: https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi