Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Fintraffic: Liikenne vilkastuu joulun alla maanteillä, raiteilla ja ilmatilassa

Talven liikenteen huipun odotetaan tänäkin vuonna ajoittuvan joulun aikaan. Fintraffic ennakoi, että tänä jouluna matkoista tavanomaista useampi tehdään henkilöautoilla. Osa jättää joulumatkansa myös kokonaan väliin pandemiatilanteen vuoksi, minkä odotetaan osaltaan tasaavan liikennemääriä.

“Pandemia on muuttanut suomalaisten liikkumistottumuksia voimakkaasti. Henkilöautoilun osuus liikkumisesta on kasvanut selvästi pandemian alettua. Se vaikeuttaa liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamista ja vähentää ihmisten terveyttä edistävää arkiliikuntaa, joka liittyy joukkoliikenteen käyttöön. Kun se on oman reitin ja aikataulujen kannalta mahdollista, joukkoliikenteen käyttäminen viranomaisten terveysturvallisuusohjeita noudattaen on myös joululiikenteessä vastuullinen valinta. On tärkeää, että meillä on käytössämme toimiva joukkoliikenne ja hyvät liikkumispalvelut vaihtoehtona henkilöautoilulle myös jatkossa”, sanoo liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Valtakunnallisen liikenteen suoritetilaston ennakkotietojen mukaan 90 prosenttia henkilöliikenteen kilometreistä kuljettiin Suomessa henkilöautolla vuonna 2020. Vielä ennen pandemiaa henkilöautoilun markkinaosuus oli 84 prosenttia. Rautatieliikenteen markkinaosuus on alentunut 3,9 prosenttiin (6% 2019) ja linja-autoliikenteen 3,6 prosenttiin (5,6% 2019). Kotimaan lentoliikenteen markkinaosuus henkilöliikenteen kilometreistä vuonna 2020 oli 0,4 prosenttia (1,7% 2019). Vuoden 2021 kuluessa joukkoliikenteen suosio on elpynyt, mutta on edelleen pandemiaa alemmalla tasolla.

Fintraffic julkaisee tie- ja rautatieliikenteen määristä raportteja verkkosivuillaan (https://www.fintraffic.fi/fi/liikennemaarat).

Joululiikenne maanteillä: Pidä turvavälit kunnossa ja lähde liikkeelle liikenne- ja kelitiedot ennakoiden

Fintrafficin tieliikennekeskuksessa huolehditaan maantieliikenteen turvallisuudesta ja sujuvuudesta läpi joulun. Joulunajan arkipyhien puuttumisen takia liikenne ajoittuu tänä vuonna lyhyelle aikavälille – menoliikenteen vilkkaimpien päivien ennakoidaan olevan 22.12. ja 23.12 ja paluuliikenteen 26.12.

“Perinteisiä Fintrafficin tieliikennekeskuksen joulunajan maantieliikenteen ennusteita on nyt vaikea antaa, sillä lyhyt joululoma sekä etenkin selkeästi heikentynyt pandemiatilanne pitää yhä useamman meistä kotosalla. Mikäli lähdet kuitenkin tien päälle, niin muistaa kannattaa pandemia-ajan suositukset eli turvaväli käyttöön liikenteen lisäksi esimerkiksi pitkien matkojen välipysähdyksiin”, kertoo Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Marika Saarenpää.

Omalla autolla liikuttaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota matkan ennakkosuunnitteluun. Yksi osa ennakointia on perehtyä ennen matkalle lähtöä oman matkareitin liikennemääriin ja keliolosuhteisiin. Se käy helposti Fintrafficin Liikennetilanne-palvelussa (https://liikennetilanne.fintraffic.fi/). Palvelusta löytyvät myös muun muassa kelikameroiden kuvat sekä sähköautojen latauspisteet ja kaasuautojen tankkausasemat.

Joululiikenne rautateillä: Katso ajantasaiset tiedot Junalähdöt -palvelusta

Joulu on vilkasta aikaa myös junaliikenteessä. Junamatkustaminen on elpynyt loppuvuodesta, joten myös joululiikenteestä ennakoidaan varsin vilkasta. Fintraffic suosittelee noudattamaan liikennöitsijän ja viranomaisten terveysturvallisuusohjeita joulujunissa.

Rautateillä liikenteen sujuvuuteen voivat vaikuttaa osaltaan myös talviset olosuhteet, erityisesti pöllyävä ja kinostava lumi sekä kova tuuli ja pakkanen. Talveen varautumiseen onkin yhdessä eri toimijoiden kanssa kiinnitetty erityistä huomioita.

”Fintrafficin raideliikenteenohjaus vastaa koko Suomen junaliikenteen turvallisesta kulusta myös joulun pyhinä. Keskuksissamme ohjataan liikennettä kaikkina vuorokauden aikoina. Olemme yhdessä VR:n ja Väyläviraston kanssa tehneet tiiviisti yhteistyötä talviolosuhteisiin varautumisessa, jotta junien täsmällisyys olisi mahdollisimman hyvä”, kertoo Fintrafficin raideliikenteenohjauksen vt. toimitusjohtaja Sanna Järvenpää.

Fintraffic tuottaa matkustajainformaatiota junaliikenteen matkustajille 24/7-periaatteella. Normaali- ja häiriötilanteissa informaatiota jaetaan asemien ja laiturialueiden näytöillä sekä erillisillä kuulutuksilla. Lisäksi ajantasaista tietoa saa mobiilisti junalahdot.fi -palvelusta.

Joululiikenne ilmatilassa: Joululiikenne on jo käynnissä

Yhteistyö lennonjohdon, lentoasemien ja lentoyhtiöiden kesken on tiivistä ja joululiikenteessä on varauduttu tavanomaisesti myös talvisiin sääolosuhteisiin. 

Lentoliikenne Suomen ilmatilassa on ollut loppuvuodesta 2021 koko pandemia-ajan vilkkainta. Koko Suomen lentoliikenne marraskuussa oli n. 67% vuoden 2019 liikenteestä ja koko vuoden osalta n. 45% vuoden 2019 liikenteestä (kaikkiaan n. 90 000 lentoa).

Suomen pohjoisille lentoasemille suuntautuva kansainvälinen joulun lentoliikenne on ollut selvästi edellisvuotta vilkkaampaa, kun Lapin matkailu on piristynyt ja ainakin Kuusamon ja Kittilän osalta joululentojen määrässä jopa ylitetään vuoden 2019 liikenteen määrä. Muillakin pohjoisen lentoasemilla ollaan vuoden 2019 lukemissa. Kokonaisuudessaan charterliikenteen palautuminen joulusesonkina on ollut hyvin nopeaa.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi