Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Autoalan Tiedotuskeskus: Katumaasturien kysyntä kasvussa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat syksyllä jäämässä viime vuoden kasvulukemista

Lokakuussa ensirekisteröitiin 8 747 uutta henkilöautoa, joka on 4,6 prosenttia viime lokakuuta vähemmän. Lokakuun loppuun mennessä uusia henkilöautoja on rekisteröity 100 842, joka on 1,0 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kuluvan syksyn luvut ovat autokaupalle heti viime vuoden jälkeen toiseksi suurimmat viimeisimmän kuuden vuoden aikana.

Pakettiautojen ensirekisteröinnit jatkoivat lokakuussa kasvuaan. Uusia pakettiautoja on tammi-lokakuussa rekisteröity 13 029, mikä on 18,6 prosenttia viime vuotta enemmän. Lokakuussa rekisteröitiin 1 085 pakettiautoa, joka on 4,1 prosenttia enemmän kuin viime lokakuussa. Yli puolet tänä vuonna ensirekisteröidyistä pakettiautoista on kokonaismassaltaan 3,0–3,2 tonnin pakettiautoja ja hieman alle kolmannes suuria yli 3,2 tonnin painoluokan autoja. Pakettiautojen kokonaismassa on hieman kasvanut viime vuoteen nähden.

Uusia kuorma-autoja rekisteröitiin lokakuussa 284, joka on 6,6 prosenttia viime lokakuuta vähemmän. Kuorma-autoja on tammi-lokakuussa ensirekisteröity 4,1 prosenttia viime vuotta enemmän. Yli 16 tonnin kuorma-autoja on lokakuun loppuun mennessä rekisteröity 10,0 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Linja-autoja on lokakuun loppuun mennessä ensirekisteröity 430, joka on 13,1 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Uusia linja-autoja rekisteröitiin lokakuussa 27.

Vuoden 2017 uusi keskivertoauto on valkoinen automaattivaihteinen katumaasturi

Katumaasturit ovat tällä hetkellä Euroopassa eniten kasvava autosegmentti. Viime vuonna noin 23 prosenttia EU-maissa ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli katumaastureita. Myös meillä kuluvana vuonna rekisteröidyistä autoista hieman yli neljännes on ollut katumaastureita. Niiden osuus uusista henkilöautoista on kasvanut viime vuoden 23 prosentista 26 prosenttiin. Lähes puolet katumaastureista on keskikokoisia ja noin kolmannes pieniä katumaastureita. Samaan aikaan B- ja C-segmentin sekä tila-autojen kysyntä on hieman pienentynyt. Ensi vuonna käynnistyvän romutuspalkkiokampanjan ennakoidaan lisäävän eniten A-C-segmentin autojen ja pienten katumaasturien kysyntää.

Automaattivaihteet ovat yleistyneet selvästi henkilöautokannassa. Tammi-syyskuussa ensirekisteröidyistä autoista enää hieman yli kolmannes oli manuaalivaihteisia. Vielä vuonna 2010 lähes kaksi kolmasosaa uusista autoista oli manuaalivaihteisia.

Valkoinen on edelleen suosituin ja harmaa toiseksi suosituin auton väri. Hieman yli 26 prosenttia tänä vuonna rekisteröidyistä uusista henkilöautoista on valkoisia ja noin 22 prosenttia harmaita. Valkoisen ja harmaan värin suosio on kasvanut hieman viime vuoteen nähden.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi