Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Airbus asensi ensimmäinen titaanisen 3D-tulostetun osan sarjatuotantokoneeseen

kuvat: Airbus

Airbus on asentanut ensimmäisen 3D-tulostustekniikalla titaanista valmistetun osan sarjatuotantovalmisteiseen lentokoneeseen. Ensimmäinen osa oli Airbus A350 XWB -koneen moottorin pankkaan liittyvä kannatin.

Yleiskielessä 3D-tulostuksena tunnetulla ALM (additive-layer manufacturing) -tekniikalla valmistettu osa on moottorin pankan eli ripustimen kannake, joka liittyy siiven ja moottorin toisiinsa kiinnittämiseen. Kyseessä on ensimmäinen askel monimutkaisempien 3D-tulosteosien asentamiseen tuotantolinjoilla oleviin lentokoneisiin.

ALM-tekniikalla valmistetut osat kasvatetaan jauhemaisesta aineesta kuten alumiinista, titaanista, ruostumattomasta teräksestä ja muovista lisäämällä ohuita kerroksia toisensa perään. Tulostettava osa suunnitellaan tietokoneella, joka ohjaa tehokasta laseria. Laser sulattaa jauhetta kerros kerrokselta kiinteäksi kappaleeksi haluttuun muotoon. Näin voidaan valmistaa komponentteja suoraan CAD-tiedostoista. 3D-tulostettuja osia on jo aiemmin lennätetty Airbusin A320neo ja A350 XWB -koelentokoneissa. Käytettyjä kohteita ovat olleet matkustamon osat ja vuodatusjärjestelmät.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi